Koristne povezave

adar je hrvaško kulturno, gospodarsko in turistično središče severne Dalmacije. Zgodo-vinsko jedro Zadra na polotoku (staro vec kot 3000 let) je bilo večstoletno središče ilirskih Liburnov, bizantinska, rimska in beneška provinca. Zadar je mesto bogate duhovne in materijalne kulture, in pomemben turistični kraj. Ohranjeni so številni arheološki spomeniki iz antičnega, srednjeveškega in renesančnega razdobja. Mesto se je razvilo okoli rimskega Foruma in znotraj srednjeveškega obzidja. V centru so številni muzeji, arhiv in biblioteke, ki čuvajo zgodovinske vrednote zelo zanimive za obiskovalce. Danes Zadar nudi številna kulturna dogajanja: stalna razstava cerkvene umetnosti Zlato i srebro Zadra, mednarodna razstava fotografije Plavi salon, razne likovne razstave v galerijah, tradicionalne Glazbene večeri v cerkvi sv. Donat in razni drugi koncerti, lutkar-sko gledališče, itd. V mestu se dogajajo tudi mnoge zabavne in športske prireditve, festivali, jadralne regate, a posebno je Zadar poznan kot grad košarke.

limatski podatki: mediteranska klima, karakte-ristična po ugodno toplem poletju, blagi zimi, in največji količini padavin na prehodu iz jeseni v zimo. V juliju in avgustu so vsi dnevi topli, temperature med 25°C in 30°C, iznad te temperature je povprečno15 dni. V juliju in avgustu je največ sončnih dni (11 ur dnevno), in najmanj padavin (v juliju 30mm, v avgustu 43mm). Povprečna temperatura morja v poletnih mesecih je 22°C.

riporočamo izlete: Nacionalni parki: Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke, Paklenica; reka Zrmanja s slapovi, ter Prirodni parki: Velebit in Vransko jezero.

 
Find Zadar Villas on FlipKey
 
 
Apartments Miodrag