adar je hrvatski povijesni grad, star tri tisuće godina, kulturno, ekonomsko i administrativno središte sjeverne Dalmacije. U svom postojanju bio je višestoljetno središte ilirskih Liburna i tisućugodišnji glavni grad Dalmacije. Zadar je grad bogate duhovne i materijalne kulture, ali i grad turističkog identiteta. Grad je sačuvao bogate arheološke ostatke i spomenike iz antičkog, srednjo-vjekovnog i renesansnog razdoblja. Nastao oko rimskog foruma grad je unutar sačuvanih bedema. Prepun arhiva, muzeja, biblioteka čuvar je književne i glazbene baštine. Danas je to grad s mnogim umjetničkim događanjima: Stalna izložba crkvene umjetnosti, s povremenim posebnim izložbama, galerijama, Glazbenim večerima u crkvi Sv. Donat, grad lutkara, a ujedno je to i grad zabavnih i sportskih priredbi, vodenih sportova, festivala i osobito grad košarke.

eteorološki podaci: Zadar se nalazi u području mediteranske klime. Ona je karakterisična po ugodnom i toplom ljetu i blagoj zimi s najvećom količinom padalina na prijelazu iz jeseni u zimu. U ljetnim mjesecima u srpnju i kolovozu praktično svi dani su topli (najveća temperatura je iznad 25°C), dok oni žarki dani (s temperaturama većim od 30°C) ne prelaze 10-11 dana. Minimum padalina se registrira u srpnju (30mm) i u kolovozu (43mm). Mjeseci s najviše sunčanih dana su srpanj i kolovoz s 11 sati izloženosti suncu na dan. Srednja temperatura mora u ljetnim mjesecima iznosi oko 22°C.

zleti koji se preporučuju: Nacionalni parkovi: Plitvička jezera, Slapovi Krke, Paklenica, Kornati; rijeka i slapovi Zrmanje; Parkovi prirode: Velebit, Vransko jezero.

 
Find Zadar Villas on FlipKey
 
Apartments Miodrag